22 Nisan 2009 Çarşamba

seramiklerim

Bu yıl hem çini hem de seramik kurslarına gidiyorum. Nakış da devam ediyor tabii. Hep edecek...
"Emeklilik günlerimde yapmadığım, denemediğim iş kalmasın" ruh hali ile başladığım seramik denemelerimden örnekler vereyim.
Denemelerimde şamotlu çamur ve kırmızı çamur kullandım. Çamuru hamur yoğurur gibi yoğurup, içinin havasını alıp şekil veriyoruz. Sonra fırında pişiriliyor ve form sağlamlaşıyor. Daha sonra üzerine demir oksit, mangan oksit ve renkli sırlarla renk verilip tekrar fırınlanıyor. Ve sonuçta; uğraştığınız objenin en son çıkan hali şaşırtabiliyor. Hayal edilenden farklı bir obje ile karşılaşılabiliyor. Yaratıcılıklarını denemek isteyenler için ideal bir hobi. İşte benim acemice seramik denemelerim:







| 4 yorum

çinilerim

Daha önce burada bahsetmemiştim. Çini boyama kursuna gidiyorum ve henüz emekleme dönemindeyim. Ama burada bazı çinilerimi paylaşmak istedim. Daha güzellerini yapma çabası içindeyim.
Bu vesile ile çini hakkında da hem biraz bilgi vereyim hem de aralara çinilerimi sıkıştırayım :)


Çini Nedir?

Çini içi ve dışı veya tek yüzü sırlı, sıraltı boyalarıyla dekore edilerek geleneksel motiflerle süslenişi seçili malzemeyle yapılmış olan, mimariye bağlı olarak gelişen bir sanat türüdür. Çiniden seçili malzemeler yapılmış olması, Selçuklu kaynaklarında çininin bir iksir olduğu şeklinde vurgulanmaktadır.
Çini kelimesinin ‘i’ ilgi harfiyle türetilmiş olması ilk bakışta çiniciliğin Çin’den geldiği kanısını uyandırmaktadır. Ancak çiniciliğin Türklere özgü bir sanat olduğu sanat tarihi uzmanlarınca kabul edilmektedir.

Çinicilik çok eski tarihlere, Asurlular zamanına kadar dayanan bir doğu sanatıdır. Antik çağda Mısır, Mezopotamya, İran ve Girit kültürlerinde mimari bezeme öğesi olarak çini kullanılmıştır. Mimaride M.Ö.3000 yılında, İslam mimarisinde ise 9.yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır.

İlk olarak Türkler, Orta Asya’da çini imal etmişlerdir. Orta Asya’da bulunan Kaşan şehri sebebiyle Kaşi diye adlandırılan çinilere ilişkin bu şehirde, Turfan, Aşkar ve Koça bölgelerinde yapılan kazılarda bulunan fırın artıkları ve parça çiniler, Türklerin çok eski devirlerde, 8.yüzyıldan önce çiniyi bir sanat dalı olarak ele aldıklarını gösteren verileri barındırmaktadır.
Yukarıdaki bilgiyi http://cinicim.com adresinden aldım. Yazının devamı ve çini hakkında daha detay bilgiler bu adreste.


| 8 yorum
Blogger tarafından desteklenmektedir.