Daha önce burada bahsetmemiştim. Çini boyama kursuna gidiyorum ve henüz emekleme dönemindeyim. Ama burada bazı çinilerimi paylaşmak istedim. Daha güzellerini yapma çabası içindeyim.
Bu vesile ile çini hakkında da hem biraz bilgi vereyim hem de aralara çinilerimi sıkıştırayım :)
Çini Nedir?
Çini içi ve dışı veya tek yüzü sırlı, sıraltı boyalarıyla dekore edilerek geleneksel motiflerle süslenişi seçili malzemeyle yapılmış olan, mimariye bağlı olarak gelişen bir sanat türüdür. Çiniden seçili malzemeler yapılmış olması, Selçuklu kaynaklarında çininin bir iksir olduğu şeklinde vurgulanmaktadır.
Çini kelimesinin ‘i’ ilgi harfiyle türetilmiş olması ilk bakışta çiniciliğin Çin’den geldiği kanısını uyandırmaktadır. Ancak çiniciliğin Türklere özgü bir sanat olduğu sanat tarihi uzmanlarınca kabul edilmektedir.
Çinicilik çok eski tarihlere, Asurlular zamanına kadar dayanan bir doğu sanatıdır. Antik çağda Mısır, Mezopotamya, İran ve Girit kültürlerinde mimari bezeme öğesi olarak çini kullanılmıştır. Mimaride M.Ö.3000 yılında, İslam mimarisinde ise 9.yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır.
İlk olarak Türkler, Orta Asya’da çini imal etmişlerdir. Orta Asya’da bulunan Kaşan şehri sebebiyle Kaşi diye adlandırılan çinilere ilişkin bu şehirde, Turfan, Aşkar ve Koça bölgelerinde yapılan kazılarda bulunan fırın artıkları ve parça çiniler, Türklerin çok eski devirlerde, 8.yüzyıldan önce çiniyi bir sanat dalı olarak ele aldıklarını gösteren verileri barındırmaktadır.
Yukarıdaki bilgiyi http://cinicim.com adresinden aldım. Yazının devamı ve çini hakkında daha detay bilgiler bu adreste.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Blogger tarafından desteklenmektedir.
8 yorum:
I admire a lot the chinese paint
are so colorfull and unique,the detaills are awesomwe.
thanks for sharing
happy week
kiss
ROSA
İyi ki çinilerinizi araya sıkıştırmışsınız. Seçimleriniz hem desen hem renk olarak ne kadar güzel olmuş.
Çinilerde kullanılan kırmızının ve mavinin tonlarına bayılıyorum.
Sevgili Hülya, bir çini tutkunu olarak hayranlıkla seyrettim. Çinilerdeki renkleri başka yerde görmek mümkün değil, "Ateşte açan çiçekler" 10 numara:)))
Sevgiyle kal
Hülya Hanım, diğer başına geçtiğiniz bütün işler gibi bunlarında hakkını vermişsiniz, kutlarım. Nihal Erbakan
Hülya Hanım, seramikleriniz, çinileriniz çok güzel olmuş. Bir de acemi işi diyorsunuz. Bizim buralarda böyle kurslar yok, keşke olsa da ben de gitsem.
akrepburcu58.blogcu
@CORTEYGRIF, just for knowledge, these are not Chineese, they are all Turkish CINI designs and colours. If you look Iznik Cini at Google, you can find detailed information.
Sevgili Hulya hanim, gene beni kalbimden vurdunuz! Hepsi birbirinden guzel. Iznik cinisi ile ilgili ben de birkac sey arastirmistim ve yazmistim. Lazim olursa diye bir kenarda bulunsun http://berceste.blogspot.com/2008/03/ini.html Sevgiler...
yaa bu resimlerne muhteşem bunlar
Bu nasıl bir emeklilik! sanırım genç emeklilerdensiniz:)özen, itina ve ondan daha fazla iyi gören bir çift göz isteyen işte bu kadar titiz işçilik! Maaşallah.
Ellerinize sağlık bayıldım eserlerinize.
Yorum Gönder